Sydkorea: Ett Recept på Äkta Sydkoreansk Bulgogi
Om du älskar koreansk mat, kommer du älska Bulgogi! Denna rätt, som betyder “eldkött,” är en ikon inom Sydkoreansk gastronomi. Bulgogi består av tunt skivat kött, oftast nötkött, som marineras i en söt och salt sås och sedan grillas eller steks. Rätten är populär både som hemmalagad comfort food och på fina restauranger. Här får du chansen att uppleva en smakbit av Sydkorea hemma hos dig.
Historien bakom Bulgogi
Bulgogi har sina rötter i den koreanska kungligheten från Goryeo-dynastin (918–1392). Då ansågs maträtten vara exklusiv, och endast de rikaste hade råd att njuta av det marinerade köttet. Idag är Bulgogi en älskad maträtt i hela Sydkorea och bortom dess gränser, tack vare sin smakrika marinad och enkla tillagningssätt.
Ingredienser
- 500 g nötkött (entrecôte eller ryggbiff), tunt skivat
- 1 päron eller äpple, finrivet
- 1 gul lök, finhackad
- 3 vitlöksklyftor, pressade
- 4 msk ljus sojasås
- 2 msk socker
- 2 msk sesamolja
- 1 msk riven ingefära
- 1 tsk svartpeppar
- 1 msk sesamfrön
- Färsk koriander eller salladslök för garnering
Så här gör du
- Förbered marinaden: Blanda riven päron, lök, vitlök, sojasås, socker, sesamolja, ingefära och svartpeppar i en stor skål. Rör om tills sockret är upplöst.
- Marinera köttet: Lägg de tunna köttskivorna i marinaden och se till att alla bitar täcks ordentligt. Låt köttet marinera i minst 2 timmar, men gärna över natten för maximal smak.
- Förbered tillbehören: Bulgogi serveras traditionellt med ris och små koreanska sidorätter, som kimchi, picklad rättika och bladsallad.
- Stek eller grilla: Hetta upp en panna eller grill på hög värme. Lägg köttskivorna på pannan utan att överfylla. Stek eller grilla i cirka 2–3 minuter per sida tills köttet är genomstekt men fortfarande saftigt.
- Garnera: Strö över sesamfrön och hackad salladslök eller koriander innan servering.
Serveringstips
Bulgogi kan ätas direkt från grillen tillsammans med en skål ångande ris. Ett annat populärt sätt att njuta av Bulgogi är att rulla in det i salladsblad tillsammans med ris och lite kryddstark sås, som gochujang.
Avslutande ord
Bulgogi är en rätt som för samman vänner och familj. Det är en underbar blandning av sött, salt och rökigt som aldrig misslyckas med att imponera. Prova detta recept och upplev Sydkoreas rika matkultur på ditt middagsbord.
Med vänlig hälsning,
Saga