Ryssland: Ett Recept på Äkta Ryska Blini
Blini är en av Rysslands mest ikoniska maträtter – tunna, gyllene pannkakor som ofta serveras med smetana, kaviar eller sylt. Denna maträtt har en djup historia som sträcker sig tillbaka till hedniska tider tyvärr, där blini ansågs symbolisera solen och återfödelse. Under Maslenitsa, en rysk vårfestival, är blini ett obligatoriskt inslag som markerar slutet på vintern och början på en ny säsong.
Historien om Blini och Ryssland
Blini har anor från forntida slaviska traditioner och var ursprungligen ett rituellt offer till gudarna. Med tiden blev de en del av den ryska matkulturen och är nu en stapelvara i ryska hem och restauranger. Ryssland, världens största land, har en rik matkultur som varierar från region till region. Från sibiriska pelmeni till georgiskt inspirerade khachapuri har det ryska köket formats av historiska händelser och kulturella influenser.
Ingredienser (ca 4 portioner)
- 2,5 dl mjöl
- 2,5 dl mjölk
- 1 dl vatten
- 2 ägg
- 1 msk socker
- 1/2 tsk salt
- 25 g smält smör
- 1 tsk bakpulver
- Smör eller olja för stekning
Instruktioner
- Vispa ihop ägg, socker och salt i en skål.
- Tillsätt mjöl, bakpulver och hälften av mjölken. Vispa till en jämn smet.
- Häll i resten av mjölken, vattnet och det smälta smöret. Rör om.
- Låt smeten vila i 15 minuter.
- Värm en stekpanna och smörj den lätt med smör eller olja.
- Häll en liten mängd smet i pannan och luta den för att fördela smeten jämnt.
- Stek blinin på medelvärme i ca 1 minut per sida, tills de är gyllenbruna.
- Upprepa tills all smet är använd.
- Servera med smetana, sylt, honung eller kaviar.
Blini kan avnjutas både som en söt och salt rätt beroende på tillbehör. Prova att experimentera med olika fyllningar för att hitta din favorit!
Med vänlig hälsning,
Saga