Utsökta, norska kjøttkaker
Kjøttkaker är en klassisk norsk rätt, ofta kallad Norges svar på köttbullar. Dessa saftiga köttfärsbiffar serveras traditionellt med en krämig, brun sås och är en riktig favorit på matbordet under kalla dagar. Servera gärna med potatis och grönsaker för en komplett och autentisk norsk måltid.
Ingredienser
- 500 g köttfärs (gärna nöt eller blandfärs)
- 1 ägg
- 1 dl ströbröd
- 1 dl mjölk
- 1 lök, finhackad
- Salt och peppar efter smak
- 1 msk smör till stekning
Ingredienser till sås
- 3 msk smör
- 3 msk vetemjöl
- 6 dl köttbuljong
- 1 dl grädde
- Salt och peppar efter smak
Instruktioner
- Blötlägg ströbrödet i mjölk och låt det stå i några minuter tills det är mjukt.
- Blanda köttfärs, ägg, ströbrödsblandning, lök, salt och peppar i en stor skål. Forma smeten till medelstora biffar.
- Smält smöret i en stekpanna på medelhög värme och stek biffarna tills de är gyllenbruna på båda sidor, cirka 5 minuter per sida. Lägg biffarna åt sidan.
- För att göra såsen, smält smöret i en kastrull och tillsätt mjölet. Rör om och låt det sjuda i några minuter tills blandningen är ljusbrun.
- Tillsätt köttbuljongen under omrörning, lite i taget, tills såsen blir slät och tjocknar. Rör ner grädden och smaka av med salt och peppar.
- Lägg tillbaka kjøttkakerna i såsen och låt dem puttra i cirka 10 minuter för att absorbera smakerna.
Servera kjøttkaker med potatis och ångade grönsaker för en riktig norsk upplevelse.
Med vänlig hälsning,
Saga









