Smaka en ljuvlig, norsk fisksoppa
Den norska fiskesoppan, eller “fiskesuppe,” är en smakrik och krämig soppa fylld med färsk fisk och grönsaker. Denna soppa är en klassiker från de norska kustregionerna och är perfekt att avnjuta under kalla dagar. Med sin rika smak och värmande ingredienser är detta recept på norsk fiskesoppa en riktig höjdare att servera hemma!
Ingredienser
- 400 g vit fiskfilé (torsk, sej eller liknande), skuren i bitar
- 200 g räkor, skalade
- 1 msk smör
- 2 potatisar, skalade och skurna i tärningar
- 2 morötter, skivade
- 1 liten purjolök, strimlad
- 1 l fiskbuljong
- 2 dl matlagningsgrädde
- 1 dl mjölk
- Salt och peppar efter smak
- Dill för garnering
Instruktioner
- Smält smöret i en stor kastrull och fräs purjolök tills den mjuknar.
- Tillsätt fiskbuljong och låt koka upp. Lägg i potatis och morötter, och låt sjuda tills grönsakerna börjar mjukna, cirka 10 minuter.
- Blanda ner fiskbitarna i soppan och sjud försiktigt i cirka 5 minuter tills fisken är genomkokt.
- Tillsätt grädde och mjölk, och smaka av med salt och peppar. Värm upp men låt inte soppan koka.
- Lägg till räkor precis innan servering och låt dem värmas upp i soppan. Garnera med färsk dill.
Servera soppan varm med ett gott bröd vid sidan av för en komplett måltid. Den här soppan kommer garanterat att värma upp dig på ett klassiskt norskt sätt!
Med vänlig hälsning,
Saga