Upptäck den Polska Skatten: Bigos
Polen är ett land med en rik och varierad kulinarisk tradition, och en av de mest ikoniska rätterna som fångar essensen av polsk matlagning är Bigos. Ofta kallad för “jägargryta”, är Bigos en rustik och smakrik rätt som värmer kroppen och själen under de kalla månaderna. Denna maträtt har sitt ursprung i gamla slaviska traditioner och är en perfekt mix av kött, surkål och kryddor som långsamt kokas ihop till en djupt smakrik gryta. I detta blogginlägg ska vi dyka ner i hur du kan laga denna polska klassiker hemma.
Ingredienser
- 500 g fläskkött (skinkstek eller axel)
- 300 g rökt korv (som kielbasa)
- 200 g bacon
- 1 kg surkål
- 500 g vitkål
- 2 stora lökar
- 4 vitlöksklyftor
- 2 msk tomatpuré
- 1 dl rött vin (valfritt)
- 10 torkade katrinplommon (hackade)
- 4 lagerblad
- 5-6 svartpepparkorn
- Salt och peppar efter smak
- 2 msk vegetabilisk olja eller smör för stekning
Tillagning av Bigos
- Börja med att skölja surkålen under kallt vatten om den är väldigt sur. Låt den sedan rinna av ordentligt.
- Hacka vitkålen fint. Koka den tillsammans med surkålen i en stor gryta med lite vatten tills de börjar mjukna, cirka 30 minuter.
- Under tiden, skär fläskköttet i små bitar. Hetta upp oljan eller smöret i en stor stekpanna och bryn köttet tills det får färg.
- Tillsätt den hackade löken och vitlöken till köttet och fortsätt steka tills löken blir genomskinlig.
- Blanda alla ingredienserna i en stor gryta och låt dem koka ihop på låg värme i flera timmar, gärna 3-4 timmar, för att få fram de bästa smakerna.
Om du tycker om receptet, dela det gärna med dina vänner!
Med vänlig hälsning,
Saga