Grekisk Moussaka
Moussaka är en klassisk grekisk rätt som kombinerar lager av aubergine, potatis, kryddig köttfärs och krämig béchamelsås. Perfekt för en middag som tar dig till Medelhavet!
Ingredienser:
- 3 stora auberginer
- 2 stora potatisar
- 500 g lamm- eller nötfärs
- 1 stor gul lök, hackad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 400 g krossade tomater
- 2 msk tomatpuré
- 1 tsk kanel
- 1 tsk spiskummin
- 2 msk olivolja
- 1 dl rött vin (valfritt)
- 2 ägg
- 50 g smör
- 5 dl mjölk
- 4 msk vetemjöl
- 100 g riven parmesanost
- Salt och peppar
Instruktioner:
- Förvärm ugnen till 180°C. Skär auberginerna i skivor, strö över salt och låt dem svettas i cirka 30 minuter. Skölj av och torka dem.
- Skala och skiva potatisen tunt. Förstek potatisskivorna i olivolja tills de börjar få färg, cirka 5 minuter. Lägg dem åt sidan.
- Hetta upp olivolja i en stor panna. Tillsätt hackad lök och vitlök, och stek tills löken blir genomskinlig. Tillsätt färsen och stek tills den är brynt.
- Tillsätt krossade tomater, tomatpuré, vin, kanel och spiskummin. Låt sjuda i 20 minuter tills såsen tjocknar. Krydda med salt och peppar.
- För béchamelsåsen, smält smöret i en kastrull och rör i mjölet. Vispa i mjölken och låt det tjockna under omrörning. Ta bort från värmen och rör ner äggen, en i taget. Blanda i riven parmesanost och krydda med salt och peppar.
- Varva aubergineskivor, köttfärssås och potatis i en ugnsform. Toppa med béchamelsåsen.
- Grädda i ugnen i cirka 45 minuter eller tills toppen är gyllene. Låt svalna något innan servering.
Serveringstips:
Servera moussaka med en fräsch grekisk sallad och ett glas rött vin för den fullständiga grekiska upplevelsen!
Saga