Finland: Ett Recept på Äkta Finsk Runebergintårta
Runebergintårta är en klassisk finsk bakelse som äts traditionellt i januari och februari, speciellt på Runebergsdagen den 5 februari. Denna tårta, som fått sitt namn från nationalskalden Johan Ludvig Runeberg, är känd för sin saftiga struktur med mandelsmak och toppas med hallonsylt och glasyr. Perfekt till en kopp kaffe!
Ingredienser
- 150 g smör
- 1,5 dl socker
- 2 ägg
- 1,5 dl vetemjöl
- 1 dl malda mandlar
- 1 dl ströbröd
- 1 tsk bakpulver
- 1 dl grädde
- Hallonsylt för topping
- Florsocker och vatten till glasyr
Instruktioner
- Vispa smör och socker: Blanda smöret och sockret tills det blir fluffigt. Tillsätt sedan äggen, ett i taget.
- Blanda de torra ingredienserna: I en separat skål, kombinera vetemjöl, mandelmjöl, ströbröd och bakpulver.
- Kombinera smeten: Tillsätt de torra ingredienserna till smörblandningen, varva med grädden tills allt är väl blandat.
- Fyll formar: Fördela smeten i smorda cylindriska formar (eller muffinsformar).
- Grädda: Sätt ugnen på 175°C och grädda i cirka 15–20 minuter tills tårtorna är gyllene.
- Toppa med sylt och glasyr: När tårtorna har svalnat, toppa dem med en klick hallonsylt och ringla en glasyrcirkel runt sylten.
- Servera: Servera med en kopp kaffe eller te för en riktig finsk fika.
Med vänlig hälsning,
Saga