Blogg Mat & Recept Finland: Ett Recept på Äkta Finsk Karjalanpaisti
Finska Recept

Finland: Ett Recept på Äkta Finsk Karjalanpaisti

Finland: Ett Recept på Äkta Finsk Karjalanpaisti

Om du söker efter en äkta smak av Finland, då är Karjalanpaisti ett måste. Denna klassiska finska köttgryta är enkel, rustik och fylld med tradition. Grytan, som härstammar från Karelen-regionen, bjuder på en perfekt balans av smaker från nötkött, fläsk och grönsaker. Långkokningen gör köttet otroligt mört och buljongen rik och mustig – en riktig finsk delikatess!

Spela de roligaste spelen i världen!

Online plattform för att köpa de roligaste spelen i världen till helt fantastiska priser!

Ingredienser

  • 500 g nötkött (t.ex. högrev)
  • 500 g fläskkött (t.ex. karré)
  • 2 stora gula lökar
  • 3 stora morötter
  • 10 svartpepparkorn
  • 2 lagerblad
  • Salt efter smak
  • Vatten (tillräckligt för att täcka köttet)
  • Färska örter (t.ex. persilja) för garnering

Instruktioner

  1. Förbered köttet: Skär både nötköttet och fläsket i stora kuber. Lägg dem åt sidan.
  2. Hacka grönsakerna: Skala och skiva morötterna. Skiva löken grovt.
  3. Bygg grytan: Placera köttet i en stor ugnsfast gryta eller lergryta. Varva med lök och morötter.
  4. Krydda: Tillsätt svartpepparkorn, lagerblad och salt. Häll på vatten tills köttet är helt täckt.
  5. Långkok: Sätt ugnen på 150°C och låt grytan stå i 4–5 timmar. Se till att vätskan täcker köttet hela tiden.
  6. Servera: Ta ut grytan ur ugnen och garnera med färska örter. Servera med kokt potatis eller rågbröd.

Med vänlig hälsning,
Saga

Varukorg