Bhutan: Ett Recept på Äkta Bhutanesiskt Ema Datshi
Ema Datshi är Bhutans nationalrätt och betyder helt enkelt “chili och ost” på dzongkha, landets officiella språk. Denna rika och krämiga gryta av chili och ost är en stapelvara i bhutanesisk matlagning och äts dagligen i många hem. Maten i Bhutan är ofta stark och smakrik, och Ema Datshi är inget undantag.
Historien bakom Ema Datshi
Bhutan är ett litet land i Himalaya, känt för sin unika kultur, sina höga berg och sin filosofi om “bruttonationallycka”. Maten i Bhutan är starkt influerad av tibetanska, nepalesiska och indiska smaker, men Ema Datshi är en helt bhutanesisk skapelse. Den har sitt ursprung i landets kärlek till chilipeppar, som inte bara används som krydda utan också som en grönsak i sig.
Ingredienser (4 portioner)
- 10-12 gröna chilifrukter (eller mildare varianter om du föredrar mindre hetta)
- 1 lök, tunt skivad
- 2 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk smör
- 200 g fetaost eller yakost (traditionell ost från Bhutan)
- 1 dl vatten
- 1 tsk salt
- 1 tsk vegetabilisk olja
- En nypa koriander för garnering
Instruktioner
- Förbered chilifrukterna: Skölj chilifrukterna och skär dem på längden. Ta bort fröna om du vill ha en mildare smak.
- Stek lök och vitlök: Hetta upp oljan i en kastrull på medelhög värme. Lägg i löken och vitlöken och fräs tills de blir mjuka.
- Lägg till chili: Tillsätt chilin i kastrullen och rör om.
- Koka med vatten: Häll i vattnet och låt koka i 5 minuter.
- Lägg till osten: Smula ner fetaosten eller yakosten (eller fetaosten) och låt sjuda på låg värme tills osten smält och allt har blandats ordentligt.
- Smaksätt: Tillsätt smör och salt och rör om.
- Servera: Garnera med färsk koriander och servera med ris.
Det här receptet ger dig en smak av Bhutans kök och den unika matkulturen i Himalaya.
Med vänlig hälsning,
Saga