Blogg Mat & Recept Antigua & Barbuda: Ett Recept på Äkta Fungee & Pepperpot
Tropisk Köttgryta

Antigua & Barbuda: Ett Recept på Äkta Fungee & Pepperpot

Historien bakom Fungee & Pepperpot

Antigua & Barbuda, en vacker östat i Karibien, har en rik matkultur med influenser från Afrika, Europa och ursprungsbefolkningens traditioner. En av de mest älskade rätterna är Fungee & Pepperpot, en smakrik gryta serverad med en tillbehör gjorda på majsmjöl (liknande polenta). Pepperpot är en otrolig köttgryta med olika köttsorter, grönsaker och okra, medan Fungee är en len och fyllig majsrätt som hjälper till att suga upp all den smakrika såsen.

Bli helt anonym!

Du som älskar recept och god mat kanske också är intresserad av att vara helt anonym online? NordVPN erbjuder de absolut bästa tjänsterna!

Denna rätt har sina rötter i slaveriet, då matrester och tillgängliga ingredienser kombinerades för att skapa näringsrika och välsmakande måltider. Idag är det Antiguas nationalrätt och en populär måltid vid familjesammankomster och högtider.

Antigua & Barbuda – En Karibisk Pärla

Antigua & Barbuda är känt för sina 365 stränder – en för varje dag på året!. Önationens historia är präglad av kolonialism, sjöfart och en stark afrikansk kulturarv. Landet blev självständigt från Storbritannien 1981 och har sedan dess blivit ett populärt turistmål med sin fantastiska natur och vänliga befolkning.


Ingredienser (4 portioner)

För Pepperpot-grytan:

  • 500 g nötkött (t.ex. högrev)
  • 300 g saltat fläskkött eller bacon
  • 2 kycklinglår
  • 2 msk matolja
  • 1 gul lök, hackad
  • 3 vitlöksklyftor, pressade
  • 1 paprika, hackad
  • 2 morötter, skivade
  • 1 sötpotatis, tärnad
  • 200 g okra, skivade
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1 tsk timjan
  • 1 tsk piment (allspice)
  • 1 tsk svartpeppar
  • 2 lagerblad
  • 1 Scotch Bonnet-chili (eller efter smak)
  • 1 liter köttbuljong
  • Salt efter smak

För Fungee (Antiguansk Polenta):

  • 250 g majsmjöl
  • 5 dl vatten
  • 1 msk smör
  • ½ tsk salt

Instruktioner

1. Förbered och bryn köttet

  1. Skär nötköttet i bitar och tärna fläskköttet.
  2. Hetta upp matolja i en stor gryta och bryn nötkött, fläsk och kyckling tills de får fin färg.
  3. Ta ut köttet och lägg åt sidan.

2. Fräs grönsakerna

  1. I samma gryta, fräs lök, vitlök och paprika tills de mjuknar.
  2. Tillsätt morötter, sötpotatis och okra.

3. Koka grytan

  1. Lägg tillbaka köttet och tillsätt krossade tomater, timjan, piment, svartpeppar och lagerblad.
  2. Hacka Scotch Bonnet-chilin (använd handskar!) och tillsätt efter smak.
  3. Häll på buljong, rör om och låt grytan sjuda på låg värme i ca 1,5–2 timmar tills köttet är mört.

4. Gör Fungee (Majsmjölsröra)

  1. Koka upp vatten och salt i en kastrull.
  2. Tillsätt majsmjöl under konstant omrörning för att undvika klumpar.
  3. Rör kraftigt tills smeten tjocknar och blir fast, ca 10 minuter.
  4. Rör ner smör och servera genast.

Serveringstips

Servera Fungee tillsammans med Pepperpot, gärna i djupa skålar. Det bästa sättet att njuta av rätten är att använda Fungee för att suga upp den smakrika såsen från grytan.

Med vänlig hälsning,
Saga

Varukorg