Blogg Mat & Recept Turkiet: Ett Recept på Äkta Turkisk Iskender Kebab
Äkta Kebab Recept

Turkiet: Ett Recept på Äkta Turkisk Iskender Kebab

En Fängslande Historia om Iskender Kebab

Iskender Kebab är en av Turkiets mest älskade maträtter, känd för sin rika smak och unika presentation. Rätten skapades 1867 av İskender Efendi i staden Bursa. Han revolutionerade den traditionella tillagningen av kebab genom att grilla köttet vertikalt och skiva det tunt, vilket resulterade i den delikata och saftiga kebab vi känner till idag. Serverad över bitar av pita-bröd, dränkt i tomatsås och toppad med smält smör och yoghurt, har Iskender Kebab blivit en symbol för turkisk kulinarisk innovation.

Spela de roligaste spelen i världen!

Online plattform för att köpa de roligaste spelen i världen till helt fantastiska priser!

En Kort Historia om Turkiet

Turkiet, beläget vid korsningen mellan Europa och Asien, har en rik historia som sträcker sig över tusentals år. Från de antika civilisationerna i Troja och Hettiterriket till det mäktiga Osmanska riket, har Turkiet varit en smältdegel av kulturer, traditioner och smaker. Denna mångfald återspeglas i landets kök, där influenser från Mellanöstern, Medelhavet och Centralasien smälter samman för att skapa unika och läckra rätter.

Ingredienser (4 portioner)

  • 500 g lammkött eller nötkött, tunt skivat
  • 2 st pita-bröd, skurna i bitar
  • 2 msk smör
  • 2 dl naturell yoghurt
  • 1 vitlöksklyfta, pressad
  • Salt och peppar efter smak
Marinad:
  • 1 dl yoghurt
  • 2 msk olivolja
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk torkad oregano
  • Salt och peppar efter smak
Tomatsås:
  • 2 msk smör
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 400 g krossade tomater
  • 1 tsk socker
  • Salt och peppar efter smak
  • 1 tsk chiliflakes (för extra hetta, valfritt)

Instruktioner

  1. Marinera köttet: Blanda yoghurt, olivolja, paprikapulver, spiskummin, oregano, salt och peppar i en skål. Tillsätt de tunna köttskivorna och se till att de täcks ordentligt av marinaden. Täck skålen och låt marinera i kylskåp i minst 2 timmar, helst över natten.
  2. Förbered tomatsåsen: Smält smöret i en kastrull på medelvärme. Tillsätt den finhackade vitlöken och fräs tills den är doftande. Häll i de krossade tomaterna, socker, salt, peppar och chiliflakes om du använder det. Låt såsen sjuda i cirka 15-20 minuter tills den tjocknar något.
  3. Grilla köttet: Hetta upp en grillpanna eller stekpanna på hög värme. Stek de marinerade köttskivorna i omgångar tills de är genomstekta och har fått en fin brynt yta. Lägg det färdiga köttet åt sidan och håll det varmt.
  4. Förbered vitlökssåsen: Blanda den pressade vitlöken med yoghurten i en skål. Smaka av med salt och peppar. Ställ åt sidan.
  5. Rosta pita-brödet: Smält smöret i en stekpanna och stek pita-bitarna tills de är gyllenbruna och krispiga.
  6. Montera rätten: Fördela de rostade pita-bitarna på serveringstallrikar. Lägg de grillade köttskivorna ovanpå. Häll den varma tomatsåsen över köttet och ringla sedan det smälta smöret över. Servera med en generös klick av vitlökssåsen vid sidan av.

Avslutning

Att tillaga Iskender Kebab hemma är ett utmärkt sätt att uppleva en bit av Turkiets rika kulinariska arv. Med sina lager av smaker och texturer erbjuder denna rätt en oförglömlig smakupplevelse som garanterat kommer att imponera på dina gäster. Prova detta recept och låt dig förföras av den autentiska smaken av Turkiet.

Med vänlig hälsning,
Saga

Varukorg