En Smakresa till Portugal: Bacalhau à Brás
När man tänker på Portugal, är det svårt att undvika tanken på dess rika och varierade matkultur. Ett land omgivet av Atlanten har förstås ett starkt fokus på fisk och skaldjur, och en av de mest ikoniska rätterna är Bacalhau à Brás. Denna rätt, gjord på saltad torsk, lök, potatis och ägg, är en hyllning till Portugals sjöfartshistoria och kombinerar enkelhet med fantastisk smak.
Bakgrund
Bacalhau à Brás härstammar från Lissabon-området men har spridit sig över hela landet och även internationellt. Rätten är uppkallad efter sin skapare, Sr. Brás, som drev en taverna i Bairro Alto i Lissabon. Med sitt enkla men ändå välsmakande recept har Bacalhau à Brás blivit en kär favorit bland matälskare världen över.
Ingredienser
- 500 gram saltad torskfilé
- 4 stora potatisar
- 2 stora lökar
- 4 ägg
- 2 vitlöksklyftor
- Olivolja (för stekning)
- Svartpeppar (efter smak)
- Koriander eller persilja (för garnering)
- Svarta oliver (för garnering)
Förberedelser
- Blötläggning av torsken: Saltad torsk behöver blötläggas för att få bort överskottsaltet. Lägg torsken i en stor skål med kallt vatten och låt stå i minst 24 timmar. Byt vattnet 2-3 gånger under denna period.
- Tillredning av potatis: Skala och skär potatisarna i tunna strimlor, ungefär som tändstickor. Du kan använda en mandolin eller kniv för detta.
- Lök och vitlök: Skala och finhacka lökarna samt vitlöksklyftorna.
- Koka torsken: När torsken har blötlagts färdigt, lägg den i en kastrull med vatten och koka upp. Låt småkoka i cirka 10 minuter tills fisken är genomkokt men fortfarande fast. Ta upp fisken ur vattnet, låt svalna något och rensa bort eventuella ben samt dela fisken i mindre bitar.
- Förbered äggen: Vispa äggen lätt i en skål med lite salt och peppar.
Tillagning av Bacalhau à Brás
- Stek potatisen: Värm upp rikligt med olivolja i en stekpanna eller kastrull. Stek de strimlade potatisarna tills de är gyllenbruna och krispiga. Ta upp dem ur oljan med hjälp av en hålslev och låt rinna av på hushållspapper.
- Bryn lök och vitlök: I samma stekpanna, ta bort överflödig olja men lämna tillräckligt för att bryna löken. Fräs lök och vitlök på medelvärme tills de blir mjuka och gyllene.
- Tillsätt torsk: Lägg den kokta torsken i pannan tillsammans med löken. Blanda väl så att alla ingredienser kombineras jämnt.
- Blanda in potatisen: Tillsätt de krispiga potatisstrimlorna till blandningen av lök och torsk. Vänd försiktigt så att allt blandas väl men potatisen förblir krispig.
- Tillsätt äggen: Sänk värmen något och häll över de vispade äggen. Rör om försiktigt tills äggen precis stelnar men fortfarande är krämiga. Var noga med att inte överkoka äggen, eftersom de då kan bli torra.
- Sista touchen: Krydda med svartpeppar efter smak. Om det behövs kan du även tillsätta lite extra salt, men var försiktig då torsken redan ger mycket sälta.
Sista Steget: Servera!
Bacalhau à Brás serveras bäst omedelbart när den är varm och nygjord. Lägg upp rätten på ett stort serveringsfat eller direkt på tallrikar.
- Koriander/persilja: Hacka färsk koriander eller persilja grovt och strö över rätten som garnering.
- Svarta oliver: Dekorera med svarta oliver för extra smak och färgkontrast.
Njut av denna portugisiska klassiker tillsammans med ett glas vitt vin eller varför inte prova ett glas Vinho Verde för den autentiska portugisiska upplevelsen!
Om du gillade detta recept, dela gärna inlägget med dina vänner!
Med vänlig hälsning,
Saga