Blogg Mat & Recept Danmark: Ett recept på Äkta Dansk Fläskstek
Danska Recept

Danmark: Ett recept på Äkta Dansk Fläskstek

Upptäck Danmarks Delikata Flæskesteg

Danmark är känt för många saker – sina pittoreska landskap, vackra kuststäder och förstås sin mat. En av de mest älskade danska maträtterna är Flæskesteg, som på svenska översätts till fläskstek. Denna rätt är en central del av den danska kulturen, särskilt under julen, men den är så välsmakande att den kan avnjutas året runt. Här får du lära dig hur du lagar denna härliga rätt hemma.

Spela de roligaste spelen i världen!

Online plattform för att köpa de roligaste spelen i världen till helt fantastiska priser!

Ingredienser

För att laga en traditionell dansk flæskesteg behöver du följande ingredienser:

  • 1 kg fläskkarré med svål
  • 2-3 teskedar grovt havssalt
  • 2-3 lagerblad
  • 5-6 vitpepparkorn
  • 5-6 kryddpepparkorn
  • 1 liter vatten
  • 5 potatisar (tillbehör)
  • Socker (till karamelliserad potatis)
  • 25 g smör (till karamelliserad potatis)

Steg-för-steg-instruktioner

Nu ska vi gå igenom hur du lagar denna fantastiska rätt i några enkla steg:

  1. Förberedelse: Sätt ugnen på 200 grader Celsius. Om svålen inte redan är skårad, använd en vass kniv för att göra parallella snitt över hela svålen. Se till att snitten går igenom fettet men inte ner i köttet.
  2. Krydda: Gnid in havssaltet ordentligt i svålen och ner i snitten. Placera lagerbladen och pepparkornen mellan några av snitten för extra smak.
  3. Tillagning: Placera fläsksteken på ett ugnsgaller över en långpanna eller ugnssäker form fylld med cirka en liter vatten. Detta förhindrar att steken torkar ut och gör att den ångas lite medan den steks.
  4. Baka: Stek fläskkarrén mitt i ugnen i ungefär två timmar eller tills köttet når en innertemperatur på cirka 70 grader Celsius. För att få riktigt krispig svål, höj temperaturen till grillvärme de sista fem till tio minuterna.
  5. Karamelliserad potatis: Skala och koka potatisarna tills de är nästan helt mjuka. Smält smöret i en stor panna och tillsätt socker. När sockret har smält och blivit ljusbrunt, lägg i potatisarna och rulla dem försiktigt runt tills de är täckta av ett karamelliserat lager.
  6. Låt vila: När steken är klar, ta ut den ur ugnen och låt den vila i cirka tio minuter innan du skär upp den. Detta gör att saften stannar kvar i köttet vilket gör det saftigare.

Till servering

Servera din flæskesteg med de karamelliserade potatisarna samt eventuellt andra klassiska tillbehör såsom rödkål eller brunsås. För många danskar är detta en nostalgisk måltid som bringar fram minnen från barndomen och familjemiddagar.

Tyckte du om receptet? Dela gärna inlägget med dina vänner!

Med vänlig hälsning,
Saga

Varukorg