En smak av berg och kust – berättelsen om Raštan
Raštan sa suvim mesom är en robust och djupt tillfredsställande rätt från Montenegros hjärta. Denna rustika rätt har lagats i generationer och är en självklar del av det montenegrinska köket, särskilt i inlandets kyligare regioner. Raštan är en variant av grönkål (ibland översatt som “collard greens”) som växer vilt i Montenegros bördiga jord. Rätten får sin karaktäristiska rökiga smak från det torkade köttet – ofta rökt fläsk eller torkad korv – som långsamt får sjuda tillsammans med kål, potatis och vitlök. Resultatet är ett värmande, mättande mål som bär med sig doften av vedeldade kök och familjetraditioner.
Historiskt sett lagades denna rätt under vintermånaderna, då grönsaker från sommarens skörd konserverades och köttet röktes för att hålla hela säsongen. Raštan sa suvim mesom är inte bara en måltid – det är ett stycke kulturarv som smakar av både överlevnad och njutning.
Montenegro – en nation av dramatik och skönhet
Montenegro är ett land där berg möter hav i en dramatisk dans. Trots sin lilla storlek rymmer Montenegro både kristallklara kustlinjer vid Adriatiska havet och hisnande bergslandskap inåt landet. Kotorbukten, ett av Europas vackraste fjordlandskap, är ett UNESCO-världsarv som vittnar om landets rika historia – från venetianska fästningar till ottomanska influenser.
Montenegro blev en självständig stat först 2006, men dess kulturella identitet har formats genom århundraden av självständiga klanstrukturer, byliv och stark regional stolthet. Maten återspeglar denna mångfald: kusten bjuder på färska skaldjur medan inlandet erbjuder rejäla kötträtter, grytor och inläggningar. Raštan sa suvim mesom hör till det senare – en rätt som är lika robust som de karstberg som dominerar landskapet.
Ingredienser (för 4 personer)
- 500 g raštan (eller grönkål, grovhackad)
- 300 g rökt fläskkött (alternativt rökt korv eller revbensspjäll)
- 2 stora potatisar, skalade och tärnade
- 1 gul lök, finhackad
- 4 vitlöksklyftor, finhackade
- 2 msk olivolja eller ister
- 1 tsk paprikapulver (gärna rökt)
- Salt och svartpeppar efter smak
- Vatten för kokning
Instruktioner
- Förbered köttet: Skölj det rökta köttet under kallt vatten. Om det är mycket saltat, kan du lägga det i blöt i kallt vatten i ca 30 minuter och sedan hälla bort vattnet.
- Förkoka raštan: Koka upp en stor kastrull med lättsaltat vatten. Lägg i den hackade raštanen och låt koka i ca 10 minuter för att minska beskan. Häll av och ställ åt sidan.
- Bryn grunden: Hetta upp olivolja eller ister i en stor gryta. Fräs den hackade löken tills den blir gyllene. Tillsätt vitlök och paprikapulver och fräs ytterligare en minut.
- Tillsätt köttet: Lägg ner det rökta köttet i grytan. Bryn det lätt på båda sidor för att frigöra smak.
- Lägg i grönsaker: Tillsätt potatis och förvälld raštan. Rör om ordentligt så att allt blandas väl med löken och kryddorna.
- Tillsätt vatten: Häll på vatten så att det täcker allt precis. Sänk värmen och låt sjuda under lock i ca 1,5 till 2 timmar. Fyll på med mer vatten vid behov.
- Smaka av: När köttet är mört och potatisen mjuk, smaka av med salt och peppar. Tänk på att det rökta köttet kan ha tillfört en del sälta redan.
- Servering: Servera varmt, gärna med ett gott lantbröd att suga upp vätskan med. Traditionellt serveras denna rätt utan tillbehör – den står stadigt på egna ben.
Tips och variationer
- Du kan ersätta raštan med grönkål, svartkål eller mangold beroende på vad som finns tillgängligt.
- För en rikare smak, använd både rökt korv och rökt fläsk.
- Vill du göra rätten vegetarisk? Uteslut köttet och tillsätt lite rökt paprikapulver samt kikärtor för fyllighet.
Avslutande ord
Raštan sa suvim mesom är mer än bara en maträtt – det är en smakresa in i Montenegros själ. Varje tugga påminner om kalla bergsnätter, sprakande eldar och generationer av människor som med omsorg bevarat sina traditioner. Om du letar efter något genuint, rustikt och fullt av smak – då har du hittat rätt.
Med vänlig hälsning,
Saga