Blogg Mat & Recept Malta: Ett Recept på Äkta Maltesisk Stuffat Tal-Fenek
Kaningryta recept

Malta: Ett Recept på Äkta Maltesisk Stuffat Tal-Fenek

Historien bakom Stuffat Tal-Fenek

Stuffat Tal-Fenek är en traditionell maltesisk gryta där kaninkött långsamt kokas i en smakrik tomatsås med vin och kryddor. Rätten är en av Maltas mest uppskattade och har en djup historia som sträcker sig flera hundra år tillbaka. Kaninkött har länge varit en stapelvara i det maltesiska köket. Under den maltesiska riddarordens styre blev kanin en viktig proteinkälla, och det utvecklades en mängd olika recept för att tillaga det på bästa sätt. Stuffat Tal-Fenek har blivit en nationell rätt och avnjuts ofta vid familjesammankomster och festliga tillfällen.

Bli helt anonym!

Du som älskar recept och god mat kanske också är intresserad av att vara helt anonym online? NordVPN erbjuder de absolut bästa tjänsterna!

Om Malta

Malta är en vacker ögrupp i Medelhavet känd för sin rika historia, fantastiska kustlinje och medeltida arkitektur. Landet har influerats av flera kulturer genom tiderna, inklusive arabiska, italienska och brittiska, vilket återspeglas i det maltesiska köket.

Ingredienser (4 portioner)

  • 1 hel kanin, styckad
  • 2 gula lökar, hackade
  • 4 vitlöksklyftor, finhackade
  • 3 msk olivolja
  • 1 burk (400g) krossade tomater
  • 2 msk tomatpuré
  • 2 dl rött vin
  • 2 lagerblad
  • 1 tsk torkad timjan
  • 1 tsk paprikapulver
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • 2 dl vatten eller kycklingbuljong
  • 2 morötter, skivade
  • 2 potatisar, tärnade
  • Färsk persilja till garnering

Instruktioner

  1. Värm olivolja i en stor gryta och bryn kaninbitarna tills de får en gyllenbrun yta. Ta upp och ställ åt sidan.
  2. Fräs lök och vitlök i samma gryta tills de blir mjuka.
  3. Tillsätt tomatpuré och låt fräsa i någon minut för att utveckla smaken.
  4. Häll i krossade tomater, rött vin, lagerblad, timjan, paprikapulver, salt och peppar.
  5. Lägg tillbaka kaninbitarna i grytan och tillsätt vatten eller buljong.
  6. Låt sjuda på låg värme i cirka 1,5–2 timmar tills köttet är mört.
  7. Efter 1 timme, tillsätt morötter och potatis och låt koka med tills de är mjuka.
  8. Smaka av och justera kryddningen vid behov.
  9. Garnera med färsk persilja och servera med crusty bröd eller pasta.

Med vänlig hälsning,
Saga

Varukorg