Blogg Mat & Recept Georgien: Ett Recept på Äkta Georgisk Khachapuri
Ostfyllda Bröd

Georgien: Ett Recept på Äkta Georgisk Khachapuri

Georgien: Ett Recept på Äkta Georgisk Khachapuri

Khachapuri är en ikonisk georgisk maträtt som ofta serveras som frukost eller lunch. Den här ostfyllda bröden har en rund form med en härlig blandning av smält ost och ett mjukt ägg i mitten. I Georgien är det en älskad rätt, och varje region har sin egen variant av Khachapuri. I detta recept får du den klassiska versionen som serveras med ett krämigt fyllning och en underbar krispig skorpa. Här följer ett recept som tar dig rätt in i den georgiska kulinariska traditionen.

Spela de roligaste spelen i världen!

Online plattform för att köpa de roligaste spelen i världen till helt fantastiska priser!

Ingredienser:

  • 500 g vetemjöl
  • 1 tesked torrjäst
  • 1 tesked socker
  • 1 tesked salt
  • 2 matskedar olivolja
  • 250 ml varmt vatten
  • 300 g fetaost
  • 200 g mozzarellaost
  • 1 ägg (till varje Khachapuri)
  • En nypa svartpeppar

Steg för Steg:

1. Förbered degen

Börja med att blanda mjöl, torrjäst, socker och salt i en stor skål. Tillsätt olivolja och långsamt tillsätt det varma vattnet. Blanda tills degen börjar formas, och knåda sedan degen på en mjölad yta i ca 10 minuter tills den är smidig och elastisk. Lägg degen i en oljad skål och täck över med en kökshandduk. Låt den jäsa i 1-1,5 timme tills den har dubblerat i storlek.

2. Förbered fyllningen

Under tiden degen jäser, riv fetaosten och mozzarellaosten och blanda dem tillsammans i en skål. Tillsätt en nypa svartpeppar för extra smak och blanda ordentligt.

3. Forma och fyll degen

När degen har jäst klart, dela den i 4 lika stora bitar. Rulla ut varje bit till en rund platta, ca 1-2 cm tjock. Lägg en generös mängd ostblandning i mitten av varje rundel, lämna ett litet utrymme längs kanterna. Vik sedan upp kanterna och forma en båtliknande struktur. Lägg på en bakplåt täckt med bakpapper.

4. Grädda Khachapuri

Förvärm ugnen till 220°C. Grädda de fyllda bröden i ugnen i ca 15-20 minuter eller tills de har en gyllenbrun färg.

5. Tillsätt ägg

Ta ut bröden från ugnen och gör en liten grop i mitten av varje bröd. Knäck ett ägg i gropen och sätt in Khachapuri i ugnen igen i 5-7 minuter, tills ägget är lagom tillagat.

6. Servera

Servera din Khachapuri direkt från ugnen, gärna med en skvätt olivolja på toppen och kanske en extra nypa svartpeppar. Det är en perfekt rätt för att imponera på vänner eller njuta av en smakfull måltid med familjen.

En kort historia om Khachapuri

Khachapuri har funnits i Georgien i århundraden, och varje region har sin egen variant. Från de mer traditionella rundlarna med fetaost och mozzarella till olika regionala variationer som kan inkludera ägg, kött eller andra ingredienser. Ursprungligen användes Khachapuri som en snabb och enkel måltid för arbetare och herdar, men i dagens Georgien är det en stolt symbol för landets kulinariska arv.

Så nästa gång du är sugen på att prova något nytt och spännande, varför inte laga denna underbara georgiska rätt? Med sin smakrika ostfyllning och det smöriga brödet kommer den att tillfredsställa både öga och smaklökar!

Med vänlig hälsning,
Saga

Varukorg