Blogg Mat & Recept Belgien: Ett Recept på Äkta Belgisk Stoofvlees
Köttgryta Recept

Belgien: Ett Recept på Äkta Belgisk Stoofvlees

Upptäck den Belgiska Klassikern: Stoofvlees

Belgien är känt för sina många kulinariska läckerheter, från choklad till våfflor och öl. Men en maträtt som verkligen fångar essensen av belgisk komfortmat är Stoofvlees, även känd som Carbonnade Flamande. Denna långkokta köttgryta är en traditionell favorit som värmer hjärtat och mättar magen, särskilt under kalla vinterdagar.

Bli helt anonym!

Du som älskar recept och god mat kanske också är intresserad av att vara helt anonym online? NordVPN erbjuder de absolut bästa tjänsterna!

En Gryta Med Djupa Smaker

Stoofvlees är en belgisk köttgryta tillagad med nötkött, lök och mörk öl. Den långa koktiden gör att köttet blir otroligt mört och smakerna utvecklas fullt ut. Tillsatsen av senap och timjan ger rätten dess unika smakprofil, medan den mörka ölen bidrar med både sötma och en lätt bitterhet.

Ingredienser

  • 1 kg nötkött (gärna högrev) skuret i tärningar
  • 2 stora gula lökar, tunt skivade
  • 2 vitlöksklyftor, finhackade
  • 2 msk smör
  • 2 msk vetemjöl
  • 1 msk brunt socker
  • 3 dl mörk belgisk öl (som Leffe Brune eller liknande)
  • 1 dl nötbuljong
  • 2 msk dijonsenap
  • 1 tsk torkad timjan
  • 2 lagerblad
  • Salt och peppar efter smak
  • Ett par skivor surdegsbröd (valfritt)

Tillagning

  1. Bryn köttet: Värm upp smöret i en stor gryta på medelhög värme. Lägg i köttbitarna och bryn dem tills de får en gyllenbrun yta på alla sidor. Ta sedan ut köttet ur grytan och lägg åt sidan.
  2. Mjukstek löken: Lägg de skivade lökarna i samma gryta och stek dem tills de är mjuka och genomskinliga, ca 10 minuter. Tillsätt sedan vitlöken och stek ytterligare någon minut.
  3. Tillsätt mjölet: Strö vetemjölet över löken och rör om så att det fördelas jämnt. Detta kommer att tjockna såsen senare.
  4. Koka ihop: Lägg tillbaka köttet i grytan tillsammans med eventuella safter som har samlats på tallriken. Tillsätt det bruna sockret, den mörka ölen, nötbuljongen, dijonsenapen, timjan och lagerbladen.
  5. Sjud långsamt: Koka upp blandningen och sänk sedan värmen till låg. Låt sjuda under lock i minst två timmar eller tills köttet är mycket mört. Rör om då och då så att inget fastnar i botten.
  6. Sista touchen: Smaka av med salt och peppar innan servering. Om du vill ha ännu mer djup i smaken kan du lägga ett par skivor surdegsbröd ovanpå grytan under sista halvtimmen av koktiden; brödet bryts ner och tjocknar såsen ytterligare.

Njutning På Belgiskt Vis

Traditionellt serveras Stoofvlees med pommes frites eller potatismos samt en enkel sallad vid sidan om. Kombinationen av det möra köttet, den rika såsen och krispiga frites är verkligen oemotståndlig.

Prova detta recept nästa gång du känner för något riktigt värmande och tröstande; vi garanterar att det kommer att bli en ny favorit på middagsbordet! Tyckte du om receptet? Dela gärna med vänner!

Med vänlig hälsning,
Saga

Varukorg