Mexiko: Ett Recept på Äkta Mexikansk Mole Poblano
Mole Poblano är en av Mexikos mest berömda och älskade rätter. Denna komplexa sås, som ofta serveras över kyckling, är känd för sin djupa smak – en rik blandning av chili, choklad, kryddor och kärlek. Rätten har anor från kolonialtidens Puebla och symboliserar Mexikos förmåga att blanda det gamla med det nya – aztekisk tradition med spanska influenser. Berättelserna varierar om dess ursprung: vissa säger att nunnor i klostret Santa Rosa skapade rätten i all hast inför ett oväntat besök av ärkebiskopen, medan andra hävdar att mole är en vidareutveckling av colombianska chilisåser. Oavsett vilket är mole poblano en kulinarisk nationalskatt.
Mexiko är ett land av starka färger, djupa smaker och levande historia. Från mayaruinerna i Yucatán till de moderna storstäderna som Mexico City, är detta land en smältdegel av kulturer. Det mexikanska köket, som numera är erkänt som världsarv av UNESCO, återspeglar denna blandning – varje region, varje stad, har sina egna unika smaker och specialiteter. Puebla, som är födelseplatsen för mole poblano, ligger på 2100 meters höjd och är känd för sina vackra hus, sin katedral – och sin passion för mat. Att laga mole hemma är att bjuda in en liten bit av Mexiko till ditt kök.
Ingredienser (ca 4 portioner)
- 2 msk matolja
- 1 gul lök, grovhackad
- 3 vitlöksklyftor, skalade
- 2 torkade pasilla-chilifrukter
- 2 torkade ancho-chilifrukter
- 2 torkade mulato-chilifrukter (kan ersättas med fler ancho om svårt att hitta)
- 30 g mandlar
- 30 g jordnötter (osaltade)
- 2 msk pumpafrön
- 1 skiva vitt bröd, rostat
- 1 liten kanelstång
- 5 kryddnejlikor
- 5 svartpepparkorn
- 1 tomat, skuren i bitar
- 1 liten banan (gärna plátano macho om tillgänglig)
- 50 g mörk choklad (70% kakao eller mer)
- 1 tsk socker
- 1/2 tsk salt
- 5 dl kycklingbuljong
- 4 kycklingfiléer eller 1 hel kokt kyckling, delad i bitar
Instruktioner
- Börja med att rosta de torkade chilifrukterna i en het, torr panna i 10–20 sekunder per sida tills de doftar intensivt. Var försiktig så de inte bränns. Lägg dem sedan i varmt vatten i 15 minuter för att mjukna.
- Fräs lök och vitlök i matolja tills de blir gyllenbruna. Tillsätt tomat och banan, och stek vidare i några minuter tills allt är mjukt.
- I en separat torr panna, rosta mandlar, jordnötter och pumpafrön tills de får färg. Lägg åt sidan.
- Rosta kryddor (kanelstång, nejlikor, svartpepparkorn) snabbt i samma panna.
- Smula ned det rostade brödet och blanda med alla rostade ingredienser, choklad, socker och salt.
- Mixa allt tillsammans med de blötlagda chilifrukterna och lite av buljongen tills du får en jämn och tjock sås. Detta kan ta några minuter – ha tålamod.
- Häll såsen i en kastrull, tillsätt resten av buljongen, och låt sjuda långsamt i 30–45 minuter under omrörning. Smaka av – vill du ha den sötare, tillsätt lite mer socker; starkare, lägg till chili.
- Under tiden kokar du kycklingen eller värmer upp redan tillagad sådan.
- När såsen har tjocknat och dofterna är magiska, lägg i kycklingen och låt sjuda tillsammans i ca 10 minuter.
Serveringstips
- Servera med nykokt ris och färska tortillabröd.
- Strö gärna över lite sesamfrön för traditionens skull.
- En pressad lime vid sidan ger fräschör till rätten.
Att laga mole poblano är inte en snabb process – men det är ett kärleksfullt hantverk. Varje steg i processen bygger smak och djup, och resultatet är en sås som är lika rik på historia som på smak. Det är en festmåltid, en kulturgärning, ett samtal kring matbordet. När du serverar denna rätt, bjuder du inte bara på en middag – du bjuder på Mexikos själ.
Med vänlig hälsning,
Saga