Blogg Mat & Recept Kuba: Ett Recept på Äkta Kubansk Ropa Vieja
Kubansk Köttgryta Recept

Kuba: Ett Recept på Äkta Kubansk Ropa Vieja

Kuba: Ett Recept på Äkta Kubansk Ropa Vieja

Ropa Vieja är en av Kubas mest älskade rätter och betyder bokstavligen “gamla kläder” på spanska. Namnet kommer från det strimlade nötköttets likhet med trasor av tyg. Denna rätt har sitt ursprung i Spaniens kanariska öar och fördes till Kuba av spanska kolonisatörer. Idag är Ropa Vieja en symbol för den kubanska matkulturen, känd för sina djupa smaker och mustiga kryddning.

Bli helt anonym!

Du som älskar recept och god mat kanske också är intresserad av att vara helt anonym online? NordVPN erbjuder de absolut bästa tjänsterna!

Historien om Kuba

Kuba är en ö i Karibien med en rik historia av koloniala influenser från Spanien och afrikanska rötter. Landet är känt för sin livliga musik, salsa, cigarrer och självklart sin unika matkultur. Kombinationen av spanska, afrikanska och karibiska smaker skapar en kulinarisk upplevelse som är både färgstark och smakrik.

Ingredienser (4 portioner)

  • 600 g nötkött (t.ex. högrev eller flankstek)
  • 1 gul lök, skivad
  • 1 röd paprika, strimlad
  • 1 grön paprika, strimlad
  • 3 vitlöksklyftor, finhackade
  • 1 burk krossade tomater (400 g)
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 dl nötköttsbuljong
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk oregano
  • 2 lagerblad
  • 1 dl gröna oliver
  • 1 msk vitvinsvinäger
  • Salt och svartpeppar efter smak
  • 1 msk olivolja
  • Färsk koriander till garnering

Instruktioner

  1. Förbered köttet: Koka nötköttet i en stor kastrull med vatten och lite salt i cirka 2 timmar tills det är mört. Ta upp det och låt det svalna innan du strimlar det med två gafflar.
  2. Fräs grönsakerna: Hetta upp olivolja i en stor stekpanna och fräs lök, vitlök och paprika tills de är mjuka.
  3. Tillsätt kryddorna: Rör i tomatpuré, paprikapulver, spiskummin och oregano. Fräs i 1 minut för att frigöra smakerna.
  4. Laga såsen: Häll i de krossade tomaterna, nötköttsbuljongen och lagerbladen. Låt småputtra i 10 minuter.
  5. Blanda köttet: Lägg i det strimlade nötköttet och låt sjuda i ytterligare 15 minuter så att smakerna går ihop.
  6. Tillsätt oliver och vinäger: Rör ner oliver och vinäger för extra smak. Smaka av med salt och peppar.
  7. Servera: Garnera med färsk koriander och servera med ris, svarta bönor och stekta matbananer.

Med vänlig hälsning,
Saga

Varukorg