Blogg Mat & Recept Frankrike: Ett Recept på Äkta Fransk Coq au vin
Franskt Recept

Frankrike: Ett Recept på Äkta Fransk Coq au vin

Recept på En Utsökt Coq au Vin

Coq au Vin är en klassisk fransk maträtt som kombinerar mört kycklingkött med en rik rödvinssås fylld med aromatiska smaker. Denna rustika rätt är en riktig höjdare och passar perfekt för speciella middagar. Här är ett utsökt recept på Coq au Vin som du enkelt kan laga hemma.

Spela de roligaste spelen i världen!

Online plattform för att köpa de roligaste spelen i världen till helt fantastiska priser!

Ingredienser

  • Kycklingen:
    • 1 hel kyckling (ca 1,5 kg), styckad i delar
    • 150 g rökt sidfläsk eller bacon, skuret i bitar
    • 250 g små champinjoner
    • 12 smålökar (eller pärllök)
    • 2 vitlöksklyftor, finhackade
    • 2 morötter, skurna i slantar
    • 1 flaska (750 ml) rödvin, helst bourgogne
    • 2 dl kycklingbuljong
    • 2 msk tomatpuré
    • 2 msk smör
    • 2 msk vetemjöl
    • 2 lagerblad
    • 1 tsk timjan
    • Salt och peppar efter smak

Instruktioner

Steg 1: Förbered kycklingen

Börja med att skära kycklingen i delar om du inte redan har gjort det. Krydda bitarna med salt och peppar. Hetta upp smöret i en stor gryta på medelhög värme och bryn kycklingdelarna runtom tills de får en fin gyllenbrun färg. Ta sedan upp kycklingen och lägg åt sidan.

Steg 2: Stek sidfläsket och grönsakerna

I samma gryta, stek sidfläsket tills det blir knaprigt. Lägg i smålökarna, champinjonerna, vitlöken och morötterna. Stek alltihop tills grönsakerna börjar få färg.

Steg 3: Tillaga Coq au Vin

Lägg tillbaka kycklingen i grytan tillsammans med de stekta grönsakerna och sidfläsket. Strö över vetemjölet och rör om så att det täcker alla ingredienser. Tillsätt tomatpuré, lagerblad och timjan. Häll på rödvin och kycklingbuljong, så att kycklingen täcks. Koka upp och låt sjuda på låg värme under lock i cirka 1,5 timme, tills kycklingen är riktigt mör.

Steg 4: Servera Coq au Vin

Efter att Coq au Vin har puttrat klart, smaka av med salt och peppar. Ta bort lagerbladen. Servera rätten tillsammans med nykokt potatis eller en bit krispigt bröd. Den mustiga såsen och möra kycklingen gör denna rätt till en fantastisk fransk middag som kommer imponera på dina gäster!

Tips

  • För bästa resultat, använd ett robust rödvin som ger smakdjup till rätten.
  • Vill du ha en tjockare sås? Låt den sjuda utan lock den sista halvtimmen.
  • Servera gärna med en grönsallad och en skvätt olivolja för att balansera de rika smakerna.
Med vänlig hälsning,
Saga

Varukorg